Iconostasul bisericii mănăstirii Cotroceni

Descriere lucrare:

Iconostas
lemn sculptat, aurit; pictură tempera pe lemn
Anul 1682

Localizare lucrare: Galeria de Artă Veche Românească, sala 5

Construită de domnitorul Şerban Cantacuzino (1678 – 1688) în primii ani de domnie, biserica mănăstirii Cotroceni a fost înzestrată de acesta cu un iconostas de dimensiuni impresionante, bogat decorat.

Structura şi temele icoanelor respectă o tradiţie codificată în secolul XVI, prin care întregul sistem decorativ articulează sintetic istoria creştinismului. Sculptura în relief plat, realizată de un atelier local, figurează arborele lui Ieseu sub forma viţei de vie care iese din coasta personajului culcat pe o parte. Motivul simbolizează descendenţa lui Iisus din casa regelui David. Pictura icoanelor organizate în trei registre suprapuse a fost încredinţată lui Constantinos, meşter format în ambianţa picturii greceşti post-bizantine. Pictura sa, dominată de roşu, albastru şi verde, pune în valoare fondul de aur.

În partea de jos a iconostasului, uşile împărăteşti sunt încadrate simetric de cele patru icoane împărăteşti, cea din extrema dreaptă reprezentând Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea căreia îi este închinată biserica.

O prezentare interactivă audio, precum și un film mimico-gestual sunt disponibile accesând link-ul de aici.

Sprijină MNAR, distribuie pe social media:
fb-share-icon