Expozitia Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean

Expozitia “Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean” deschisa la Muzeul National de Arta al Romaniei, prezinta un proiect colectiv transnational de cercetare, initiat de Institutul Prezentului si istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Veri (Budapesta) si Lujza Kotocova (Praga).

Expozitia contine pe langa fotografiile din anii 1966-1967 si o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adela Matasova, artist intermedia; Gyorgy Jovanovics, sculptor, Laszlo Gyemant, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Marta Kovalovszky & Peter Kovacs, istorici de arta.

Cu un caracter documentar, aceast proiect propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in anii 1966–67. Considerata a fi, la acel moment, cea mai ampla retrospectiva internationala a lui Henry Moore, expozitia, organizata de Consiliul Britanic impreuna cu autoritatile locale din Romania, Cehoslovacia si Ungaria, a cuprins lucrari — sculpturi si desene — realizate de-a lungul a cinci decenii, intre 1924 si 1964. Cercetarea de fata urmareste istoriile acestor evenimente la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta, investigand rolul lor in imblanzirea tensiunilor politice si a ideologiilor antagoniste dupa 1960.

Receptia operei lui Henry Moore s-a realizat diferit in fiecare tara ca urmare a conditiilor artistice si politice specifice si a gradului de familiarizare cu creatia lui Moore, dobandita anterior pe canale oficiale sau neoficiale. Discutiile din jurul expozitiei au constituit o dovada ca viata artistica si culturala locala a fost stimulata de prezenta lui Moore, in unele cazuri modeland cariere artistice individuale sau intarind ideile si tendintele deja prezente in peisajul cultural al acestor tari in anii 1960.

Expozitia “Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean” poate fi vizitata in perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu.

Sprijină MNAR, distribuie pe social media:
fb-share-icon