Spațiile istorice
Locuri ale artei și istoriei noastre

Spațiile istorice ale fostului palat regal: Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor pot fi vizitate în programul obișnuit al MNAR: miercuri-duminică, orele 10.00 – 18.00, în perioada 29 mai – 1 august 2021

Acest program special este ocazionat de readucerea în Sala Tronului, după mai bine de 70 de ani, a tronului folosit de toți regii României. Acesta a fost împrumutat de la Muzeul din Golești, în colecția căruia figurează. Confecționat din lemn aurit și ornat cu pietre semiprețioase, tronul are pe spătar cifrul regelui Carol I, realizat în bronz poleit și aplicat pe o placă de onix algerian.

Accesul spre sala Tronului se face prin parcurgerea monumentalei Scări a Voievozilor, construită din marmură de Carrara. În capătul treptelor regăsim Apoteoza de Arthur Verona (1867-1946), fresca de pe plafon ce reprezintă alegoric Marea Unire şi friza de portrete realizate de sculptorul Cornel Medrea (1888-1946), înfăţişând în medalioane voievozi şi regi ai României.

Sala Tronului este dominată de stema regală monumentală plasată pe peretele opus absidei tronului, flancată de portretele lui Carol I și Ferdinand realizate în 1934 de pictorul Aurel Bordenache (1902-1987). Plafonul este decorat cu o frescă de Cecilia Cuţescu-Storck, realizată la dorința a regelui Carol al II-lea, înfăţişând artele (pictura, sculptura, muzica, tragedia, comedia, poezia) “reprezentate în mod simbolic într’o zi de sărbătoare sub cerul românesc, unde veneau din slavă geniile izbânzii şi ale gloriei să încununeze strădania artelor româneşti” așa cum consemnează artista în cartea sa, Fresca unei vieţi.

La parterul Palatului, Sufrageria Regală se distinge prin decoraţia plafonului cu casete cupolate de inspiraţie englezească (stil Robert Adam 1760-1800), prin pavimentul caroiat din marmură franceză şi belgiană şi prin şemineele din marmură de Ruşchiţa.
Toate aceste elemente reflectă preferinţele stilistice ale reginei Maria şi ale fiului său, regele Carol al II-lea. Din decoraţia originară fac parte şi operele unor cunoscuţi pictori interbelici: pânzele de mari dimensuni Petrecere la ţară, Pierrot şi Colombina de Iosif Iser (1881-1958), Roadele pământului şi Vânatul de Rudolf Schweitzer-Cumpăna (1886-1975).

***

Din momentul inaugurării lor în anul 1935 şi până în zilele noastre, spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal au cunoscut ravagiile războiului, transformarea în sediul Consiliului de Stat în perioada comunistă şi evenimentele din decembrie 1989, când au fost grav afectate. A urmat un amplu proces de restaurare, spaţiile istorice fiind redeschise pentru public din 2013.

Biletele de intrare se achiziționează de la casa de bilete din Galeria de Artă Europeană și online pe www.booktes.com.
Preț bilet întreg la casierie: 20 lei / pers. Preț bilet întreg online: 22 lei / pers.
Fotografiatul este permis cu telefonul mobil.

Sprijină MNAR, distribuie pe social media:
fb-share-icon