Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate

Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis cu ajutorul Asociatiei Prietenii MNAR, expozitia “Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate”.
Aceasta prezintă publicului două destine:
  • cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989
  • cel al Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, complet distrus tot atunci.
Expoziția pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui număr important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradări rar întâlnite în colecțiile muzeale.
Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani:
  • Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882)
  • Vânat si
  • Natură moartă, de Sava Henţia (1848 – 1904)
După trei decenii, expoziția vorbește despre o istorie a refacerii Laboratorului în decursul anilor, detalii evocate prin imagini și fotografii de tipul înainte și după, curatorii mizând pe memoria vizuală și impactul imaginilor sfâșietoare.
Expoziția este însoțită de un catalog, în care sunt prezentate în detaliu etapele restaurării lucrărilor împușcate și povestea distrugerii și refacerii Laboratorului de restaurare pictură de șevalet al MNAR, în întregime distrus, împreună cu o parte din patrimoniul aflat în curs de restaurare.
Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrări din cadrul Galeriei de Artă Europeană și 13 lucrări din Galeria de Artă Românească.

Laborator II – 1989. Restaurarea picturilor împușcate

Expoziții temporare MNAR

 

Sprijină MNAR, distribuie pe social media:
fb-share-icon