Asociația ”Prietenii Muzeului Național de Artă al României” la expo ”Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul European și ruina”

Muzeul Național de Artă al României găzduieşte expoziția -eveniment „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX”, a cărei ianugurare a fost marcată de un tur ghidat pentru membrii Asociației ”Prietenii Muzeului Național de Artă al României”. Gazde au fost domnul Călin Stegerean, Director General MNAR şi doamna Mălina Conţu, istoric şi teoretician de artă şi arhitectură, Doctor în Arte Vizuale la UNArte Bucureşti, șefă a secției Artă Europeană dinc adrul MNAR și lector asociat în cadrul Universităţii Bucureşti, Departamentul de Istoria Artei.

„Am avut ocazia să aflăm şi despre realizările remarcabile pe care Muzeul Naţional de Artă al României le-a avut în ultimul an, dar şi despre importanţa sprijinului pe care Asociaţia Prietenii MNAR l-a acordat acestuia în activitatea curentă, în organizarea de expoziţii şi evenimente foarte interesante, dar şi în atragerea unui public cât mai numeros şi mai divers” – spunea doamna Anca Vlad, Preşedinta Asociației ”Prietenii Muzeului Național de Artă al României”. „Am descoperit cu bucurie că tinerii sunt tot mai atraşi şi de activitatea noastră comună în social media! Noi, Asociaţia Prietenii MNAR am atins deja un milion de vizaulizări în numai şase luni, ceea ce, pentru o instituţie de cultură şi artă este ceva deosebit. Vom continua seria de întâlniri cu publicul către care muzeul dovedeşte o tot mai mare deschidere, organizarea de evenimente speciale pentru toate vârstele, ateliere pentru copii şi expoziţii. Credem că, în astfel de vremuri tot mai dificile, întâlnirea cu arta este binevenită, iar hrana trebuie să fie şi spirituală!”.

„Peste acest parcurs istoric se suprapune un discurs psihologic menit a evidenția relevanța ruinei ca simbol al relației noastre cu trecutul și a peisajului ca emblemă a evadării spre o lume ideală”

Expoziția care cuprinde 140 de lucrări expuse prezintă o parte din extraordinarul patrimoniu artistic pe care îl deține MNAR, cu diversele aspecte şi semnificații pe care, cităm, „le primește ruina în vizualul european în decursul secolelor XVI – XIX, articulându-se într-un discurs tematic construit progresiv în scopul de a ilustra, pe parcursul celor șase secțiuni ale expoziției, transformarea ruinei dintr-un simbol indicial al culturii antice în epoca Renașterii într-o stare de spirit, o trăire aparte, vecină cu sentimentul de ruinare a sufletului, în contextul interesului pentru sublim al romantismului”.

Pot fi admirate lucrări ale unor nume importante din arta europeană a perioadei respective, dintre care amintim: Jan Sanders Van Hemessen, Gaspard Dughet, Giovanni Paolo Pannini, Giovanni, Battista Piranesi, August Becker, Ivan Aivazovski.

„Consider că expozițiile noastre trebuie să fie surse de cunoaștere, inspirație și delectare, un instrument formativ și prilej de manifestare a spiritului și coeziunii sociale. În contextul creșterii mobilității publicului din România nu numai în Europa ci pe aproape toate continentele, expozițiile pe care le organizăm trebuie să fie în consonanță calitativă cu ceea ce acest public întâlnește în cele mai bune muzee ale lumii, atât ca problematică expozițională cât și ca mijloace tehnice de realizare” – spune Călin Stegerean, Directorul General MNAR expoziţia cu o scenografie spectaculoasă, similară celor din marile muzee ale lumii.

Expoziţia „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX” va rămâne deschisă la Muzeul Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 48 – 53) până pe 31 ianuarie 2023.

Sprijină MNAR, distribuie pe social media:
fb-share-icon